Irán rakétákkal lőtte szomszédait


The New York Times – Pakisztán és Irak elleni iráni támadások után reggel Irán védelmi minisztere kijelentette, hogy országa „semmilyen korlátot nem szab” rakétáinak az ellenségei ellen.

Irán hétfőn Szíria, majd kedden Irak és Pakisztán elleni rakétatámadásokkal mutatta meg katonai erejét – nem törődve azzal ha ez szövetségesei és szomszédai területére is veszélyt jelent. 

„Mi egy rakétahatalom vagyunk a világon”

– mondta Mohammad Reza Ashtiani miniszter az újságíróknak a kormányülésen az iráni állami média szerint.

 „Ahol meg akarják fenyegetni az Iráni Iszlám Köztársaságot, mi reagálni fogunk, és ez a reakció mindenképpen arányos, kemény és határozott lesz.”

Elemzők szerint Irán óvatosan halad, remélve, hogy erejét megmutatva, meg tudja mutatni a kormány konzervatív támogatóinak, hogy képes csapást mérni ellenségeire anélkül, hogy közvetlenül belekeveredne egy harcba Izraellel, az Egyesült Államokkal vagy szövetségeseikkel.

Irán általában inkább távolról száll szembe ellenségeivel, és az általa pénzelt és támogatott fegyveres csoportokra támaszkodik a régióban, ideértve a libanoni Hezbollahot, a gázai Hamaszt és a jemeni hutikat, ahelyett, hogy saját erőit vetné fel. Ez most változni látszik.

Címlapfotó: Institute for the Study of War




Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .