Nehézségekbe ütközik Navalnij temetése


BBCOroszországban több száz ember gyűlt össze Alekszej Navalnij, temetésére. Mint ismeretes a putyini hatalom ellenségéről is ismert ellenzéki orosz politikus a múlt hónapban hunyt el egy Moszkvától több száz kilométerre levő börtön kolónián.

A rendőrség sorompókat állított a Moszkva melletti templom körül, ahol a szertartást a temetés előtt tartanák. Navalnij csapata nem tudja, hogy miként alakulnak az események, mert még halottaskocsit sem találtak, ami a holttestet elvinné a temetésre. A moszkvai temetési vállalkozók elzárkóznak a kérésük elől.

közben azzal vádolják a Kreml-et, hogy megölte az ellenzéki vezető halála nekik köszönhető, de a hatóságok szerint Navalnij természetes okokból halt meg.

Az ellenzéki politikus február 16-án halt meg az északi sarkkörön belüli orosz börtönben. Három év börtönbüntetésre ítélték koholt vádak miatt.

Az emlékünnepséget moszkvai idő szerint 14:00-ra (11:00 GMT) a Maryino-ban, a Szűzanya Oltsa bánatomat ikon-templomban tartották.

A temetésre a közeli Boriszovszkoje temetőben kerül sor 16:00 órakor. A temetési szertartást Navalnij YouTube-csatornáján online is közvetítik majd.

Ám néhány órával a ceremónia előtt szóvivője, Kira Yarmys azt mondta, hogy nehézségeik vannak a megállapodásokkal.

„Ismeretlenek hívják a ravatalozókat és megfenyegetik őket, ha elfogadják Alekszej holttestének elvitelét”

– mondta Yarmys.

Navalnij volt kabinetfőnöke, Leonyid Volkov csütörtökön a BBC Newshournak nyilatkozva kijelentette, hogy aggódik amiatt, hogy mi történhet a moszkvai szolgálat során.

Attól tartok, holnap meglepetések várhatók… őszintén szólva, ahogy most beszélek, nem tudom, hogy valóban megengedik-e az embereknek, hogy elbúcsúzzanak Alekszejtől”

– mondta.

Hozzátette, hogy Navalnij csapata attól is tart, hogy problémák adódhatnak azzal a templommal is, ahol az istentiszteletet tartják.

Közben itthon Orbán Viktor semmilyen megemlékezésre nem készül, ugyanis szerinte Navalnij soviniszta volt.

Ülve maradtak a kormánypárti parlamenti képviselők – hasonlóan a Mi Hazánk politikusaihoz – az Alekszej Navalnij emlékére Tordai Bence párbeszédes képviselő által kezdeményezett egyperces néma csend alatt hétfőn az Országgyűlésben.

Sovinisztáknak a magyar parlamentben nem jár tisztelet”

– magyarázta aztán Orbán Viktor miniszterelnök a fideszes álláspontot.

  Orosz vagyon Ukrajnának


Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .