Olajár-kilátások 2024-re


Jövőre bőséges kínálatot várunk a gazdasági tevékenység lassulása és az Egyesült Államokból származó növekvő termelés miatt – amely nemrégiben érte el a legmagasabb értéket, 13,24 mbpd-t. Ezenkívül Brazília, Guyana, Norvégia és Kanada elegendő olajjal fogja elárasztani a piacokat. Ez választ ad arra a kérdésre is, hogy az olajárak elérik-e a 100 dollárt 2024-ben. Geopolitikai lobbanáspont nélkül ennek az esélye szinte nulla – írja az Euronews

Az IEA úgy látja, hogy a globális olajkereslet jövőre növekszik, amint azt legutóbbi jelentésében kiemelte. A világ olajfogyasztása 2024-ben 1,1 mbpd-vel fog növekedni – és megjegyezte, hogy a nem OPEC-termelők termelése szintén 1,2 mbpd-vel járul hozzá a globális kínálathoz. Az OPEC 2024-es kilátásai kissé eltérnek az IEA-étól, mivel 2,25 mbpd emelkedést látnak.

Ami az árat illeti, a technikai elemzés azt mutatja, hogy a globális recesszió beköszönte esetén a Brent nyersolaj 65 dolláros (WTI) és 60 dolláros középső tartományában jelentős támasz várható. Felismerve a világgazdaság lassulását, a Goldman Sachs csökkentette előrejelzését, mivel a Brent átlaga 80/81 dollár lesz. Ez az előrejelzés egybevág az IEA előrejelzésével, amely szerint a Brent hordónkénti ára 2024-ben 82,57 dollár lesz. A Barclays továbbra is a magasabb oldalon áll, és úgy látja, hogy az olaj átlagosan 93 dollár lesz 2024-ben, míg az S&P Global szerint a 85 dollár megfelelőbb.

A legfontosabb trend, amelyet követni kell ahhoz, hogy jobban megértsük az olajárak 2024-es kilátásait, a világgazdaság állapota, mivel az olajkereslet a gazdasági tevékenység szinonimája.

Amikor az OPEC+ csökkentette a kitermelését (ahogy azt korábban megjegyeztük), az nem azért volt, mert több olaj volt a piacokon, hanem azért, mert a csoport elég bölcs volt ahhoz, hogy előre lássa a világgazdaság közelgő lassulását.

Ahogy belépünk 2024-be, a globális gazdasági mutatók nem tűnnek túl erősnek, és a recesszió valószínűsége a puha landolásra vonatkozó javaslatok ellenére még mindig magas. Ennek eredményeként az olajárak 2024-ben inkább lefelé mutató potenciállal rendelkeznek, mint felfelé.

  Orosz vagyon Ukrajnának


Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .