A most elindult folyamat segíthet a kialakult helyzetben


Heindl Péter 

Így, az ünnepek táján némi örömteli esemény is történt azért a hazai közéletben: Még karácsony előtt célba ért az a Palotás János, Tóth Zoltán és Lattman Tamás által készített beadvány, amit több tucat civil szervezet, valamint az LMP kivételével az összes parlamenti és több parlamenten kívüli ellenzéki párt felkérése alapján a nyolc magyar ellenzéki EP képviselő nyújtott be az EU Bizottsága elnökének.

A beadvány egyebek mellett kezdeményezi a Bizotttságnál a magyarországi EP képviselői választás előtt egy több hónapon át tartó időszak monitorozásának megrendelését. A cél az, hogy ha a magyar állam nem áll le a politikai erők versenyébe való jogellenes beavatkozással a választás eredményének befolyásolása céljából, akkor a vizsgálat mondja ki: nem volt szabad a magyarországi EP képviselői választás.

Ennek kimondása esetén a kormánypárti EP képviselők mandátumát az Európai Parlament nem igazolhatja, vagy ha mégis, akkor a magyarországi választás szabadságát biztosító kritériumok teljesülésének kérdésében a végső döntést az Európai Unió Bíróságának kell meghoznia.

A most elindult folyamat – párosulva a szabad választás kritériumainak betartásáért folyó hazai erőfeszítésekkel a demokrácia ügyét fontosnak tartó polgárok részéről – az Orbán-kormányt rákényszerítheti arra, hogy hagyjon fel a költségvetési forrásból folytatott kormánypárti propagandakampányokkal, továbbá a közmédia politikai propagandaeszközként való használatával és így esély nyílhat 2026-ban szabad parlamenti választások tartására is.

A 8 magyar ellenzéki EP képviselőt a beadvány benyújtására felkérők között több pécsi-baranyai civil szervezet is volt.

Boldog, reményteli új esztendőt kívánok mindenkinek! 

2023.12.28.



Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .