Lipótmező

Ezt is hagyják lerohadni?


Évek óta üresen, omladozva, lényegében a pusztulás szimbólumaként áll az OPNI, ismertebb nevén a Lipót(mező). Az ország első pszichiátriai kórházának építését Ferenc József rendelte el, a késő romantikus stílusú épület 1868-ban nyitotta meg kapuit, ahol a kórtermeken túl színház, szalon, úszómedence, kutatólabor és egy Róth Miksa-ablakokkal díszített kápolna is volt.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), korábban Budai Magyar Királyi Országos Tébolyda majd Országos Ideg és Elmegyógyintézet, Budapest II. kerületében helyezkedett el. Ferenc József rendeletére romantikus stílusban épült, és 1868-ban nyílt meg. Az intézet pszichiátriai kezelések, munkaterápia és alkoholmegvonási kutatások terén működött, 2007-ben, 139 év után szűnt meg. Bezárása óta az épület és melléképületei pusztulnak. A kórház felszámolása után szakellátási feladatait más intézmények vették át​.

Az OPNI bezárásának pontos indoka nem világos, de az utolsó igazgató, Nagy Zoltán szerint „lényegében indoklás nélkül, nagyon brutális módon” zárták be az intézményt, és nem gondoskodtak a betegekről és a dolgozókról. Az intézmény bezárását széles körben kritizálták, és jelentős szakmai kultúra szűnt meg vele.

2007-ben a Gyurcsány kormány volt éppen hatalmon. Lipótmerző bezárásáról azóta sincs kielégítő információ, de abban biztosak lehetünk, hogy sok ápolt nem került akkor megfelelő helyre. A jelenlegi kormány 2020-ban kiadott egy közleményt az épületegyüttes jövőjéről, de azóta több mint három év telt el.

Állami tulajdonban marad az OPNI – Felújítják az egykori tébolyda épületét

2020. december 13. 15:00

A kormány döntése értelmében hamarosan felújítják az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 13 éve üresen álló épületét Lipótmezőn, és az ingatlan környezetét is rendbe fogják tenni – jelentette be a pénzügyminiszter szombaton. pestbuda.hu

A weloveyoubudapest.hu érdekes és képekkel teli cikket írt az intézmény múltjáról.

  Nyitott szertárkapuk programsorozat

Gratulálunk!

Egy fotó a Magyarország elhagyottan – BCO urbex Facebook oldalról, ahol sok érdekes történet és fotó található a pusztulásban lévő épületekről és objektumokról.




Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .