Kik azok a huszik?


A huszik a Jemen északi részéből származó síita vallási és politikai mozgalom tagjai. Hivatalosan az Ansar Allah (Allah Támogatói) néven ismertek, és a zaidi iszlám egyik ágához tartoznak, amely a síita iszlám egy kevésbé ismert formája.

A mozgalom a 1990-es években alakult, kezdetben vallási és kulturális megújulást sürgetve a zaidi közösség számára. A huszik főleg a Jemeni kormány által érzékelt marginalizáció és gazdasági hátrányosság ellen lázadtak fel. Az elmúlt években a mozgalom egyre inkább politikai és katonai jellegűvé vált, és 2014 óta fontos szerepet játszanak a Jemeni Polgárháborúban.

2014 végén a huszik elfoglalták Jemen fővárosát, Szanaát, és azóta is kontrollálják az ország jelentős részeit. A konfliktusban számos regionális és nemzetközi erő is érintett, beleértve Szaúd-Arábiát és Iránt is, amelyek különböző módon támogatják a harcoló feleket. A huszik tevékenységei és a polgárháború további súlyosbították a humanitárius válságot Jemenben, amely az országot sújtó éhínség, betegségek és az infrastruktúra összeomlása miatt már így is kritikus helyzetben van.

Ami viszont megnyugtató, hogy van egy ember a magyar kormányban, akik tudja és nem rejti véka alá.



Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .