Putyin nem tartozik az év „nyertesei” közé


Ez talán a legszörnyűbb pillanat Ukrajna számára Oroszország 2022. februári inváziója óta, amikor a csatatéren a katonai helyzet látszólag patthelyzetbe került, a nyugati politikai támogatás megingott a politikai diszfunkció súlya alatt, és a közel-keleti háború eltereli az erőforrásokat és a figyelmet – írja Foreign Policy

Ennek ellenére a nyugati sajtóban sok reflexszerű cinikus túl messzire megy, amikor Ukrajna ellenfelét, Vlagyimir Putyin orosz elnököt tulajdonítja, a Wall Street Journal egyik újságírója pedig Putyint az „év nyerteseinek” nevezte. Nem eshetünk abba a csapdába, hogy azt gondoljuk, minden jó Putyinnak, és nem vethetünk be hatékony intézkedéseket a nyomásgyakorlásra. Csak ezen a héten a New York Times még azt is felvetette, hogy több mint 1000 multinacionális vállalat kilépése Oroszországból visszafelé sült el Putyin és cimboráinak gazdagodásával.

Minden bizonyíték arra utal, hogy az üzleti exodusnak valójában komoly költségei vannak. A gazdasági adatok egyértelműen azt mutatják, hogy az orosz gazdaság hatalmas árat fizetett ezeknek a vállalkozásoknak a elvesztéséért. Putyin továbbra is titkolja az orosz nemzeti jövedelmi statisztikák kötelező nyilvánosságra hozatalát – nyilvánvalóan azért, mert nincs mit dicsekedni.

A szinte értéktelen vagyon átruházása nem teszi gazdagabbá Oroszországot vagy Putyin cimboráit. Miközben Putyin kisajátította az ázsiai és nyugati vállalatok egyes eszközeit, a legtöbb cég egyszerűen elhagyta őket, és lelkesen írta le a több milliárd dolláros eszközöket. Ezért jutalmat kaptak, mivel piaci kapitalizációjuk a kilépés hírére megugrott. Oroszország nemcsak külföldi cégeket perel be a távozás miatt, mivel az ExxonMobil és a BP távozása véget vetett a feltáráshoz szükséges technológiának, hanem az orosz olajipari óriás, a Rosneft még a Reuterst is beperelte a jelentés miatt. Az orosz gyárakat különböző ágazatokban bezáró súlyos ellátási zavarokról a Journal helyszíni tudósításai számoltak be, amelyek az igazságot dokumentáló hős újságíró letartóztatásához és most kilenc hónapos bebörtönzéséhez vezettek.

Csak néhány negatív jellemző

Kivándorlás: Az inváziót követő első hónapokban becslések szerint 500 000 ember menekült el Oroszországból, akik közül sokan pontosan azok a magasan képzett, technikailag képzett munkások voltak, akiket Oroszország nem engedhet meg magának. Az azóta eltelt több mint egy évben ez a szám legalább 1 millió emberre emelkedett. Egyes számítások szerint Oroszország elvesztette teljes technológiai munkaerejének 10 százalékát a példátlan tehetségek elvándorlása miatt.

  Orosz vagyon Ukrajnának

A nyugati technológia és know-how elvesztése: Ez olyan kulcsfontosságú iparágakban történt, mint a technológia és az energiakutatás. Például csak a Rosneftnek közel 10 milliárd dollárral többet kellett költenie tőkekiadásokra az elmúlt évben, ami nagyjából 10 dollár többletköltséget jelent minden egyes hordó exportált olaj után, ráadásul nehézségekbe ütközik az északi-sarkvidéki olajfúrási projektek folytatása, amelyek szinte kizárólag a nyugati technológiától és szakértelemtől függtek.

A tőkepiacokhoz való hozzáférés elvesztése: A nyugati tőkepiacok továbbra is a legmélyebb, leglikvidebb és legolcsóbb tőkeforrások az üzleti és kockázatvállalási finanszírozáshoz. Az invázió kezdete óta egyetlen orosz vállalat sem tudott új részvényeket vagy új kötvényeket kibocsátani egyetlen nyugati pénzügyi piacon sem, ami azt jelenti, hogy csak a hazai finanszírozási források, például Putyin állami tulajdonú bankjainak kasszájáját csapolhatják meg uzsorakamatú kölcsönökhöz (és még mindig növekszik, az irányadó kamatláb 16 százalék). És mivel a multinacionális vállalatok elmenekültek, az orosz üzleti vállalkozásoknak nincs alternatív finanszírozási forrásuk és nincsenek globális befektetők, akiket megcsapolhatnának … és még sorolhatnánk.

Összességében bőséges gazdasági adataink alapján az ítélet egyértelmű: több mint 1000 globális vállalat példátlan, történelmi kivonulása segített megbénítani Putyin háborús gépezetét. Ukrajna számára egy ilyen szörnyű pillanatban hiba lenne túl pollyannainak lenni – mint ahogy hiba lenne túl cinikusnak lenni.


Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .