Miért tette? Navalnij halála


Arold Péter

Biztosan tudta, ha visszatér, börtön várja. Hosszú éveken át. Így is lett. De akkor miért tért vissza abba az országba, ahol tudta, ez vár rá? A halál.

Navalnij Putyin legkeményebb és legeszélyesebb ellenfele volt a putyini politikának, ezért nem maradhatott szabadon és ezt Ő is pontosan tudta. Miután Németországban megmentették a biztos haláltól.

Alekszej Navalnij története

Navalnij orosz ellenzéki politikus, jogász és korrupcióellenes aktivista és az elmúlt években az egyik legismertebb kritikusa volt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és az orosz kormánynak, különösen a korrupcióval szembeni harc terén.

Navalnij karrierje során számos korrupciós ügyet tárt fel, amelyek magas rangú orosz állami tisztviselőket és nagyvállalati vezetőket érintettek. Ezeket az állításokat gyakran dokumentumokkal és videókkal támasztotta alá, amelyeket blogján és a YouTube-on tett közzé, így széles körben ismertté és népszerűvé vált Oroszországban.

Putyin legerősebb politikai ellenfelét számos alkalommal letartóztatták és bíróság elé állították különböző vádak alapján, amelyeket sokan politikailag motiváltnak tekintenek. A legjelentősebb események közé tartozik az 2020 augusztusában történt mérgezése, amit követően Németországban kezelték. Navalnij és több nyugati ország is az orosz államot tette felelőssé a mérgezésért, ami tovább növelte a feszültséget Oroszország és a Nyugat között.

2021 januárjában, miután visszatért Oroszországba Németországból, Navalnijt letartóztatták a moszkvai repülőtéren, és később börtönbüntetésre ítélték, amiért megszegte egy korábbi ítélet feltételeit – egy olyan ügyben, amelyet Navalnij és nemzetközi jogvédő szervezetek politikailag motiváltnak tartanak. Navalnij letartóztatása és bebörtönzése nemzetközi felháborodást váltott ki, és számos ország követelte az azonnali szabadon bocsátását.

Navalnij története a modern orosz politika egyik legfontosabb fejezetét képezi, kiemelve a politikai ellenállás és a kormányzati represszió kérdéseit Oroszországban.

Miért tért vissza?

Volt egy kérdés, amelyet az oroszok többször is feltettek az ellenzéki vezetőnek, aki pénteken halt meg egy távoli sarkvidéki büntetés-végrehajtási kolónián, aki bevallotta, hogy a kérdést kissé bosszantónak találta.

  Orosz vagyon Ukrajnának

Miért tért vissza Oroszországba hosszan tartó külföldi lábadozása után, miután túlélt egy halálos mérgezési kísérletet, amelyet széles körben a Kreml hibáztatják. Még a börtönőrei is, kikapcsolva a felvevőkészülékeiket, megkérdezték tőle, miért jött vissza.

„Nem akarom feladni sem a hazámat, sem a hitemet”

– írta Navalnij egy január 17-i Facebook-bejegyzésében, 2021 -ben visszatérésének és letartóztatásának harmadik évfordulója alkalmából. 

„Nem árulhatom el sem az elsőt, sem a másodikat. Ha a hited ér valamit, akkor hajlandónak kell lenned kiállni mellettük. És ha szükséges, hozzon néhány áldozatot.”

Ez volt a közvetlen válasz, de sok orosz számára, mind azok számára, akik ismerték, és akik nem, a kérdés összetettebb volt. Egyesek már-már klasszikus görög tragédiának tartották: A hős, tudván, hogy el van ítélve, úgyis hazatér, mert ha nem, akkor nem ő lenne a hős – írja a New York Times

Putyin úr több alkalommal úgy gondolta, hogy megoldotta Navalnij-problémáját, nem utolsósorban azzal, hogy elengedte őt Németországba gyógyulni, miután megmérgezték. Az volt a felfogás, hogy ép elméjű ember nem jön vissza, de Navalnij úr igen.

Navalnij még a börtönben is gondot jelentett a Kreml számára azzal a képességével, hogy hangot adjon nézeteinek, például támogatta a március 15–17-i elnökválasztás valamennyi szavazójának felhívását, hogy március 17-én délben jelenjenek meg az urnákban. néma tiltakozás az ukrajnai háború ellen.

„Amikor Navalnij visszatért, Putyin rémálma lett. Az emberek azt mondták, hogy túlélő”

– mondta Jevgenyija Albats, a Harvard Egyetemen dolgozó prominens orosz újságíró. Néhányan még tovább mentek, azt sugallva, hogy feltámadt a halálból.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus és korrupcióellenes aktivista karrierje jelentős hatással volt az orosz politikai életre.

Kezdetek

  • Jogászi pálya: Navalnij jogi végzettséget szerzett, és kezdetben jogászként dolgozott. Később az Yale Egyetemen is tanult az Egyesült Államokban, ahol a Yale World Fellows program résztvevője volt.
  • Korrupcióellenes blog: Karrierje során Navalnij egyre inkább a politikai és gazdasági korrupció ellen fordult. Elkezdte használni az internetet, hogy blogbejegyzések és videók formájában feltárja az orosz állami vállalatok és kormányzati tisztviselők által elkövetett korrupciós ügyeket. Ezek a posztok gyorsan népszerűvé váltak, és széles körben terjedtek Oroszországban.
  Orosz vagyon Ukrajnának

Politikai aktivizmus

  • Korrupcióellenes alapítvány: 2011-ben Navalnij alapította a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványát (FBK), amely a korrupciós ügyek nyilvánosságra hozatalára és dokumentálására összpontosított. Az FBK több jelentős vizsgálatot is közzétett, amelyek orosz politikusokat és üzletembereket vettek célba.
  • Politikai pályára lépés: Navalnij politikai ambíciói is voltak; megpróbált jelöltetni magát különböző választásokon, beleértve a moszkvai polgármesteri posztért folytatott 2013-as választást, ahol jelentős támogatottságot szerzett, de nem nyert.

Szembenézés a hatóságokkal

  • Letartóztatások és ítéletek: Navalnijt többször letartóztatták és ítélték el különböző vádak alapján, amelyek közül sokat politikailag motiváltnak tartottak, beleértve a csalás és a sikkasztás vádjait. Ezeket a vádakat Navalnij és nemzetközi szervezetek, mint az Amnesty International, politikai üldöztetésnek minősítették.
  • 2018-as elnöki kampány: Navalnij 2018-ban indított volna elnöki kampányt Vlagyimir Putyin ellen, de a választási bizottság kizárta a jelöltségtől, hivatkozva korábbi büntetőügyi ítéleteire.

Nemzetközi figyelem

  • Mérgezés és gyógykezelés: 2020-ban Navalnijt mérgezéssel támadták meg, ami miatt kritikus állapotba került. Németországban kapott orvosi ellátást, ahol a Novicsok csoportba tartozó idegméreg használatát állapították meg. Navalnij és sok nyugati kormány az orosz államot tette felelőssé a mérgezésért.

Navalnij története a modern orosz történelem egyik legfontosabb ellenzéki alakjának tekinthető, aki szembeszállt a korrupcióval és az autoriter hatalommal, ennek minden kockázatával és következményével együtt.

Volt e köze politikai pályája elején orosz nacionalista csoportokhoz?

Alekszej Navalnij politikai pályafutása elején kapcsolatba került bizonyos orosz nacionalista csoportokkal és mozgalmakkal. Navalnij részt vett és támogatta néhány nacionalista rendezvényt, beleértve a „Rosszai Menet”-et (Русский Марш), ami egy orosz nacionalista ünnep, amelyet minden év novemberében tartanak, hogy kifejezzék a nemzeti büszkeséget és néhány esetben az etnikai nacionalizmust.

Navalnij ezen részvételét gyakran bírálták, és ellentmondásosnak tekintették, különösen a liberális és baloldali ellenzéki csoportok körében. Az évek során azonban úgy tűnik, hogy Navalnij elmozdult ezektől a korai nacionalista kapcsolatoktól és álláspontoktól, és inkább az általános politikai reformokra, a korrupcióellenes küzdelemre és az emberi jogok védelmére összpontosított. Ez a változás része lehetett annak a stratégiának, hogy szélesebb politikai támogatást szerezzen Oroszországban, és hogy hatékonyabban szembe tudjon szállni Vlagyimir Putyin kormányzatával és a korrupcióval az orosz társadalomban.

  Orosz vagyon Ukrajnának

Navalnij politikai üzeneteinek és céljainak evolúciója jelzi, hogy bár kezdeti pályafutása során bizonyos nacionalista elemekkel volt kapcsolatban, későbbi munkássága inkább az átfogó politikai reformokra és a korrupció elleni harcra koncentrált.


Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .