Nagy az öröm az orosz hadiiparban


Der Spiegel – Nem sokkal az óév vége előtt orosz elnök a Kremlben fogadta Szergej Csemesovot, az ország legnagyobb védelmi vállalatait birtokló Rosztec állami vállalat ügyvezető igazgatóját.

 Csemesov jó hírekkel szolgált: Az ország 50-szeresére növelte a kézi lőfegyverekhez és több rakétavetőhöz való lőszer gyártását” – jelentette a cég igazgatója. A könnyű páncélozott járművek és páncélozott járművek gyártása 5,5-szeresére, a harckocsiké hétszeresére nőtt.

Oroszország vezetése mostanában a fegyveripar virágzó mutatói felett örvendezett, természetesen anélkül, hogy konkrét termelési adatokat említett volna. Az ideirányuló hatalmas állami beruházások az elmúlt évben segítették az orosz gazdaság növekedését. 2024-ben az összes katonai kiadás költségvetése várhatóan nagyobb lesz, mint valaha a Szovjetunió összeomlása óta. A Pénzügyminisztérium erre most a bruttó hazai termék 6 százalékát tervezi 3,9 helyett, ami esetleg 140 milliárd dollárnak felel meg. 

„Mindent, ami a fronthoz kell, mindent, ami a győzelemhez szükséges”

– mondta  Anton Siluanov pénzügyminiszter szeptember végén. Sok közgazdász vágyálomnak tartja azt a gazdasági növekedést, amelyet Siluanov a következő évre vár, de a lökése egyértelmű: Oroszország mindent a hadigazdaságra tesz.




Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .