Izrael Gáza

Valóban népírtás ami Gázában történik?


DER Spiegel – Dél-Afrika komoly érveket hozott fel annak bizonyítására, hogy Izrael népirtást követ el a Gázai övezetben. Miért lehet a felpereseknek esélyük a sikerre rövid távon – és hogyan akarja Izrael ezt megakadályozni.

»Gáza nem fog visszatérni ahhoz, ami korábban volt. Mindentől megszabadulunk.”

„Most mindannyiunknak közös a célja: eltörölni a Gázai övezetet a föld színéről.”

Ezeket a kijelentéseket az izraeli miniszterek és magas rangú politikusok tettek az október 7-e óta eltelt hetekben és hónapokban, amikor a Hamász 1200embert gyilkot le és körülbelül 240 embert elrabolt. 

A több tucatnyi nyilatkozat közül a fentiek is olvashatóak abban a 84 oldalas keresetlevélben , amelyet Dél-Afrika december végén nyújtott be a hágai Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) a D. szakaszban: „Nyilatkozatok népirtó szándékkal a palesztin népről izraeli állami tisztviselők és mások részéről.”

A kijelentések – egyebek mellett – azt kívánják bizonyítani, hogy Izrael népirtást követ el a Hamász elleni háborújával a Gázai övezetben.

De lehet-e valóban népirtásról beszélni? Vagy – ahogy Isaac Herzog izraeli elnök mondja – „nincs undorítóbb és abszurdabb ennél az állításnál”?

Erről most a Nemzetközi Bíróság fog dönteni.

A dél-afrikai delegáció csütörtökön a hágai Békepalota faburkolatú termében ismertette érveit. Az ICJ 1945 óta tartózkodik itt, az Egyesült Nemzetek Szervezetének „fő bírói testülete”, és ezért a népirtásról szóló egyezmény őre is. Délelőtt mindkét oldal támogatói tüntettek az épület előtt, Izrael szószólói pedig fényképeket vittek a Gázába elraboltakról. 

Címlapfotó: Palesztinbarát tüntetők csütörtökön Hágában: „Népirtás” mint harci kifejezés, demók szlogenje, milliószor használt hashtag Fotó: Robin Utrecht / EPA



Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .