A gazdaságkutató szerint torzít a statisztikai hivatal módszertana


A KSH 2022 szeptemberében „innovatív” megoldást talált a megváltozott lakossági energia kiadások mérésére – olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzésében, amely szerint míg a többi reprezentáns esetében (986 termék és szolgáltatás) az árindex az előző (vagy az azt megelőző) év fogyasztási súlyával kerül a fogyasztói kosárba, s így számítják az átlagos árindexet, erre az energiatermékek egy részénél (a földgáz és az elektromos energia áraknál) a KSH szerint nem volt mód.

A megadott számítási elv ugyanis részben árindex változást, részben azonban mennyiségi változást tartalmaz, amire a GKI szerint a KSH több korábbi vezetője, kutatója is felhívta már a figyelmet. Ez azt jelenti, hogy amikor a fogyasztott mennyiség csökkenése a drágább, azaz a rezsicsökkentés szerinti kedvezményes mennyiség feletti terméket érinti, akkor az egyben az árindexet is csökkenteni fogja …. tovább olvasom a hvg.hu oldalán

Annak rendje és módja szerint a KSH ezt ki is kérte magának.

A KSH azt is kikérte magának, hogy innovatívnak minősítette a GKI a módszertanát, mint írták ennek célja szerintük a hivatal hitelességének csorbítása.

Mindezek tudatában akkor próbáljuk értelmezni a KSH azon adatainak a számítási módszerét, ami a foglalkoztatást illet.



Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .