Orosz választások


Miután Putyin szépen lassan kiiktatta az összes ellenfelét, kit börtönbe zárt, kit ellehetetlenített, így természeténél fogva, megint esélytelen az ellenzék „krémje”.

Nincs mese. Az orosz ellenzék tehetetlenül várja a jövő évet és egy felhívásban közli, mit lehet tenni.

Az ellenzék mégis azt kéri az oroszoktól, szavazzanak bármely másik jelöltre.

Március közepén tartják Oroszországban az elnökválasztást, egyelőre annyi biztos, hogy a hivatalban lévő Vlagyimir Putyin ismét indulni fog, aligha akad olyan ellenfele, akitől tartania kellene.

Navalnij arra buzdítja a támogatókat, hogy a 2024-es választáson „Bárkire szavazzanak, kivéve Putyinra”-

Alekszej Navalnij, a Kreml bebörtönzött kritikusa csütörtökön azt mondta , hogy az oroszoknak Vlagyimir Putyin ellen kell szavazniuk a 2024-es elnökválasztáson. 

„Ezt megteheti, ha bármely másik jelöltre szavaz” – mondta Navalnij a honlapján közzétett közleményében.

Az orosz parlament felsőháza csütörtökön hivatalosan is március 17-ét tűzte ki a jövő évi elnökválasztás időpontjává.

Putyin, aki 2000 óta van hatalmon Oroszországban akár elnökként, akár miniszterelnökként, hivatalosan nem jelentette be, hogy indul-e az ötödik mandátumért, de széles körben ezt várják.

Navalnij arra buzdította támogatóit, hogy a 100 napos kampányidőszakot arra fordítsák, hogy legalább 10 másik szavazót rávegyenek arra, hogy Putyinon kívül bármelyik jelöltre szavazzanak.

Navalnij Putyin-ellenes kampányának elsődleges célpontjaiként Putyin alapvető szavazóbázisát – „nyugdíjasokat, közalkalmazottakat, katonaságot, biztonsági erőket és mozgósított embereket” jelölte meg.

.

Navalnij elismerte, hogy a 2024-es választások eredményeit „meg fogják hamisítani”, de arra kérte a szkeptikusokat, akik azt tervezték, hogy kihagyják a szavazást, hogy továbbra is csatlakozzanak Putyin-ellenes erőfeszítéséhez.

„Lehet kampányolni [Putyin] ellen is, és eldönteni, hogy szavaz-e vagy sem” – mondta.

„Putyin számára ez a választás egy népszavazás a tettei jóváhagyásáról. Népszavazás a háború jóváhagyásáról. Meghiúsítjuk a terveit, és ügyeljünk arra, hogy március 17-én senkit ne érdekeljen a meghamisított eredmény, hanem egész Oroszország lássa és megértse: a többség akarata az, hogy Putyinnak távoznia kell.”

A kampány bejelentésekor csütörtökön Moszkvában és Szentpéterváron óriásplakátok jelentek meg, amelyek QR-kódot mutattak a Navalnij csapat „Russia Without Putyin” weboldalára. Az óriásplakátokat  hamarosan lehúzták vagy  letakarták .

  Orosz vagyon Ukrajnának

Mint bizonyára hallotta, a The Moscow Times-t, amely több mint 30 éve független hírforrás, az orosz kormány igazságtalanul „külföldi ügynöknek” bélyegezte. Ez a nyilvánvaló kísérlet arra, hogy elhallgattassuk a hangunkat, közvetlen támadás az újságírás integritása és a számunkra fontos értékek ellen.


Mi, a The Moscow Times újságírói nem vagyunk hajlandóak elhallgattatni. Az Oroszországgal kapcsolatos pontos és elfogulatlan jelentéstétel iránti elkötelezettségünk továbbra is megingathatatlan. De szükségünk van az Ön segítségére kritikus küldetésünk folytatásához.



Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .