Elnapolják a lengyel szejm ülését két ellenzéki képviselő mandátumától való megfosztása miatt


MTI – Jövő hétre napolják el a lengyel szejm e heti ülését Mariusz Kaminski volt lengyel belügyminiszter és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettes, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek mandátumától való megfosztása miatt – közölte kedden Szymon Holownia, a parlament alsóházának elnöke.

    Holownia decemberben írta alá Kaminski és Wasik mandátumfosztását, miután a varsói kerületi bíróság kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte a két, korábban államfői kegyelemben részesült képviselőt. A két érintett azonban érvénytelennek nevezte az ítéletet, és bejelentette: továbbra is részt vesznek a szejm ülésein.
    A házelnök aláhúzta: feladata a szejm méltóságáról gondoskodni, de a jelenlegi „mély alkotmányos válság” és a pártok közötti vita nem garantálja a parlamenti ülés békés lebonyolítását az eredetileg tervezett időpontban.
    A szejm szerdán kezdődő háromnapos ülésének napirendjén az idei költségvetési törvénytervezet szerepelt volna. A jogszabályt a parlament mindkét házának január 29-ig kell megszavaznia és továbbítania az államfőhöz. Ha ez nem történik meg, az elnök jogosult lerövidíteni a parlamenti ciklust.
    A mandátumfosztás ellen Kaminski és Wasik fellebbezett a legfelsőbb bíróságnál, amelynek a rendkívüli ellenőrzés ügyeivel megbízott kamarája pénteken érvénytelennek ítélte Holownia döntését. A testületen belül viszont hatásköri vita alakult ki, egy másik, munkaügyi kamara elnöke bejelentette: a fellebbezést szerdán ő is napirendre tűzi.
    Holownia kedden közölte: a megüresedett posztok betöltését célzó eljárást a munkaügyi kamara döntése nyomán indítja el.
    A két képviselő ügye az első PiS-kormány időszakára (2005-2007) nyúlik vissza, amikor Kaminski a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) főnöke, Wasik pedig a helyettese volt. 2007-ben ők szervezték a CBA azon korrupcióellenes műveletét, melynek eredményeként később vád alá helyeztek az akkori mezőgazdasági miniszterhez közel álló két embert.
    Kaminskit és Wasikot viszont a művelet kapcsán 2015-ben hivatali visszaélés címén háromévi börtönbüntetésre ítélték. A még nem jogerősen elítélt politikusokat Andrzej Duda 2015-ben, hetekkel a PiS újbóli hatalomra kerülése után elnöki kegyelemben részesítette, ami jogi vitát váltott ki. A legfelsőbb bíróság idén júniusban új eljárást rendelt el.
    Az államfő többször is megismételte a lengyel alkotmánybíróság által is megerősített álláspontját, miszerint a 2015-ös kegyelmi aktus érvényes. Kedd délelőtt Duda az államfői palotába hívta meg a két politikust egy ünnepségre.
    Közben a varsói kerületi bíróság hétfő este Kaminski és Wasik büntetés-végrehajtási egységbe történő szállítását kezdeményezte. Wasik, valamint Kaminski ügyvédje megerősítette a wpolityce.pl konzervatív hírportálnak, hogy kedd reggel a rendőrség megpróbálta letartóztatni őket, de akkor már nem voltak a lakhelyükön.

  Orosz vagyon Ukrajnának



Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .