Akkumulátorgyarmat leszünk?


Ungár Péter írása

A Toyota vezetése másfél hónapja fontos bejelentést tett: olyan szilárdtest-akkumulátorcellák gyártását kezdi meg, amely a szaksajtó szerint alapvetően megváltoztatja az elektromobilitásban folytatott ipari verseny helyzetét.

Sok dolgot lehet gondolni magáról az e-mobilitásról. Mi azt gondoljuk, hogy az e-mobilitási átállás hátrányairól túl keveset beszélünk, és környezetromboló hatásait sokan alábecsülik. De most azokhoz szeretnék szólni, akik ezt a világ új ipari forradalmának tartják, és minden kritikust ludditának gondolnak.

Azt szeretném az e-mobilitás és az autóipar nagy fanjainak most mondani, hogy itt az ideje, hogy a kormány akkumulátorgyarmatosítása ellen folytatott küzdelmünket támogassák. Ha igaz, amit a szaksajtó a Toyota bejelentéséről állít, akkor az a kritikánk, hogy a kormány a magyar adófizetők pénzén hozzáköti az országot egy hamarosan elévülő technológiához igaznak bizonyul. Ha a Toyota által kifejlesztett technológia domináns, vagy domináns közeli lesz, és megveri versenyben a többit, akkor minek kellett ezt mindenkinél jobban tolni?

Azt írják az ehhez értő emberek, hogy a kutatás-fejlesztés az autóiparban most lutri, ki milyen technológiára mennyi pénzt tesz. Mi miért tettünk akkor minden zsetont egy olyan technológiára, ami minden iparági szereplő szerint elavult lesz tíz év múlva?

A bejelentett gyárak megtérülési ideje nem két év. Tíz év múlva biztos ugyanilyen nyereségesek lesznek ezek a gyárak? Mi lesz akkor, hogy ha a lítium geopolitikai helyzete és a növekvő ára miatt egy más alapanyagú technológia lesz a világpiacvezető? Akkor mivel fogja a kormány magyarázni, hogy százmilliárdokat tettek egy elavult technológiát gyártó nagytőkés kör zsebébe?

Természetesen ebben van az EU vezetésének is felelőssége. De ezt a felelősséget akkor lehet felróni, ha mi magyarok ennek ellen tartunk, nem akkor, ha szolgaian kiszolgáljuk.

A kormány mostani akkumlátorgyarmatosítási tervei egyre valószínűbb, hogy nagyon rosszul fognak öregedni. És akkor majd elmondhatjuk mi zöldek, hogy nekünk volt igazunk. Ez ugyanakkor nem vígasz. A vízkincs és az a pénz, amit erre elpazarolunk nem vár meg. Egy lehetősége van, jövő júniusban megüzenjük, hogy több százezren vagyunk, akik szerint őrültség a jelen technológiáit a jövőre vetíteni.

  Lakat alatt a számlagyáros


Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .