Mit értünk átlagkereset kifejezés alatt


Arold Peter

Gyakran halljuk a kormány oldaláról, hogy Magyarországon mennyi az átlagkereset. Ez a szám soha nem tükrözi az egy személyre kivetített valóságot.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete Magyarországon 559 100 forint volt 2023 júliusában, amely 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Eközben a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forintot tett ki.

Mi a valóság?

Az egy személyre eső átlagbér vagy egy főre jutó átlagos jövedelem kiszámítása egy viszonylag egyszerű statisztikai művelet, amelyet a következő lépésekkel végeznek:

  1. Összesítsd a Jövedelmeket: Először is össze kell adni az adott csoport, régió, ország vagy más vizsgált populáció összes tagjának jövedelmét. Ez magában foglalja az összes munkabért, fizetést és egyéb jövedelemformákat.
  2. Számold meg a személyeket: Meg kell határozni, hány személy van az adott csoportban vagy populációban. Ez a szám lehet az összes alkalmazott, a teljes munkaképes korú népesség, vagy egy másik, releváns csoport.
  3. Oszd el az összes jövedelmet a személyek számával: Az összesített jövedelmet elosztjuk az emberek számával. A képlet tehát így néz ki:

Az így kapott érték megadja az egy főre jutó átlagos jövedelmet, ami információt nyújt arról, hogy átlagosan mennyit keres egy személy a vizsgált csoportban vagy területen.

Fontos megjegyzések:

  • Medián vs. átlag: Gyakran hasznosabb a medián jövedelmet nézni, különösen akkor, ha a jövedelemeloszlás erősen ferde, vagyis néhány nagyon magas jövedelem torzítja az átlagot. A medián a középső érték, amikor a jövedelmeket nagyság szerint sorba rendezzük.
  • Adatforrások: Az egy főre jutó átlagos jövedelem számításához szükséges adatokat gyakran népszámlálásokból, munkaerőpiaci felmérésekből, adóbevallásokból és más statisztikai adatgyűjtésekből szerezhetik be.
  • Nemzetközi összehasonlítások: Nemzetközi összehasonlításoknál figyelembe kell venni az árfolyamokat és a vásárlóerő-paritást (PPP), hogy az összehasonlítás értelmes legyen.

Az egy főre jutó átlagbér hasznos mutatója lehet egy gazdaság jólétének, azonban fontos megérteni a mögötte álló számításokat és a szám jelentését, valamint azt, hogy mikor és hogyan használjuk helyesen ezt a mutatót.

  Ez már súrolja az normalitás határát


Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .