Összenő, ami összetartozik


Szabó Tímea magvas gondolatai az esetleges főpolgármester-jelölt Vitézy Dávid és a Fidesz, valamint az LMP kapcsolatáról. A napokban közöltük az LMP-s Ungár Péter ezzel kapcsolatos álláspontját, így a Párbeszédes-Zöldes Szabó Tímea is teret kap.

Tarlós Istvánt lehet nem szeretni, de egy őszinte ember. Néhány napja kikotyogta, hogy Vitézy Dávid esetleges főpolgármester-jelöltsége az LMP és a Fidesz közös tervezgetésének az eredménye. Ez nem annyira meglepő, tekintve, hogy Rogán Antal és csapata a választási törvény teljes átírásától a hazug lejárató propagandáig számos trükköt bevetett már az ellenzék gyengítésének reményében.

Az LMP viszont, amely az ellenzéki pártok együttműködésének köszönheti a parlamentbe jutását, mára odáig jutott a „konstruktív” ellenzékiségben, hogy Budapest elfoglalása érdekében szövetkezik a Fidesszel.

Az teljesen mindegy, hogy a párt tegnap már gyorsan cáfolta, hogy a Fidesszel közös listát állítanának Budapesten. Önmagában, ellenzéki pártként Karácsony Gergellyel szemben abban a Vitézyben gondolkodni, aki az elmúlt évek jó részét az Orbán-kormány kormánybiztosaként és államtitkáraként töltötte, aki ott volt és nem szólt, amikor Orbánék tizenötszörösére emelték a fővárosra kivetett sarcot, vagy amikor kitalálták és végrehajtották a Budapest-ellenes politikájuk ezernyi lépését, túlmegy a legmerészebb „konstruktivitás” határán is. Az, hogy ellenzékből miként lehet a Fidesszel ugyanabban a jelöltben gondolkodni, önmagában is érdekes kérdés, de felmerül itt más is.

Egy állítólagos zöld ellenzéki párt például miért nem támogatja Magyarország legfontosabb, közvetlenül választott közhatalmi pozíciójában levő egyetlen ZÖLD politikusát, aki történetesen valódi zöldpolitikát csinál? Nem tetszik nekik a kerékpáros közlekedés fejlesztése? Vagy hogy a Lánchídon az autók helyett gyalogosok és buszok járhatnak? Vagy esetleg nem tetszik, hogy Budapest a valaha legnagyobb zöldítésével természetvédelmi területté nyilvánította az óbudai Mocsárosdűlőt, hogy a Fidesz ne tudjon oda lakóparkot építeni? Vagy hogy vele közösen megvédtük a Hajógyári-sziget 3 ezer fáját, amelyeket azért akart a Fidesz kivágni, és azért akarta körbebetonozni a szigetet, hogy Tiborczék jachtkikötős luxuslakóparkot építsenek oda? Vagy hogy megvédte a Római-partot, és az ingatlanspekulánsok helyett a családok, a kutyások, a biciklisek, a pihenni vágyók és a természet érdekeit nézte?

  Török Gábor elemez

Helyette támogatja viszont Vitézy Dávidot, aki ugyan nem zöld, de legalább élete nagy részében a Fideszt szolgálta, és mellesleg Orbán Viktor rokona is. És aki tegnap sajtókérdésre azon kesergett, hogy a közös LMP–Fidesz-jelöltségének nincs realitása. Nem azt mondta, hogy elfogadhatatlan, hanem azt, hogy nincs realitása.

Tudjuk, hogy Vitézy nem lesz főpolgármester, mert Karácsonnyal szemben nem tényező. De az új választási szabályokkal trójai falóként betolhatja az LMP-t a Fővárosi Közgyűlésbe, ahol ezek után kétséges, hogy a „konstruktív” ellenzéki párt a budapestiek és a fenntarthatóság érdekében járna-e majd el. Finoman szólva nem szolgálná a budapestiek érdekét, ha Ungár Péter az Adria után a Fővárosi Közgyűlésben is Orbán Viktor szálláscsinálójává válna.




Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .