Putyin költekezése fenntarthatatlan


Foreign Affairs – Az ukrajnai háború túlfűtötte az orosz gazdaságot, Putyin úgy szórja a pénzt, mintha nem lenne holnap. 2023-ban gyorsabban növekedtek, mint a világgazdaság, de az adat csalóka.

Miután Oroszország 2022-ben megszállta Ukrajnát, úgy tűnt, hogy gazdasága biztosan szenvedni fog, mivel Ukrajna szövetségeseinek koalíciója az Egyesült Államok vezetésével példátlan szankciós programot vezetett be. A hozzáértő amerikai elemzők és gazdasági szakemberek úgy gondolták, köztük Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter és David O’Sullivan, az EU szankciós megbízottja, hogy válasz elé állítják Putyint: ha háború, akkor csőd.

Az orosz gazdaság azonban cáfolta ezeket az előrejelzéseket. A rekord állami kiadásoknak köszönhetően az orosz gazdaság 2023-ban gyorsabban fog növekedni, mint a világgazdaság. Míg az utóbbi az IMF előrejelzése szerint három százalékkal nő, az előbbi az orosz kormány előrejelzése szerint 3,5 százalékkal. Amikor a pontos adatok megérkeznek, Oroszország gazdasági növekedése 2023-ban valószínűleg meghaladja a három százalékot, és Putyin kétségtelenül dicsekedni fog ezzel a tavaszi elnökválasztás előtti beszédeiben.

Az orosz választások előtt Putyin valószínűleg nem fogja megemlíteni, hogy Oroszország növekedésének több mint egyharmada a háborúnak köszönhető, miközben a védelmi iparágak kétszámjegyű növekedési ütemben virágoznak. A polgári iparágak, amelyek szintén részt vesznek a frontra szánt termékek – például lábbelik, ruházat és gyógyszerek – előállításában, kissé lemaradnak. Oroszország fényes 2023-as gazdasági környezete veszélyes kompromisszumokat rejtett, amelyeket rövid távú nyereség elérése érdekében kötöttek. Még ha Moszkva pénzügyi vezetésének sikerül is 2024 végéig lehűtenie a gazdaságot, a háború okozta súlyos problémák elkerülhetetlenek.



Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .