Amerika retteg a „Benzinkút heroin”-tól


The New York Times – Akár egy benzinkútnál is megveheted az az új kábítószert, ami most Amerikát is rettegésben tartja. Ráadásul nem is tudsz róla.

A tianeptin egy gyógyszer, amelyet francia kutatók fejlesztettek ki az 1960-as években antidepresszánsként. Sok európai, ázsiai és latin-amerikai országban alacsony dózisban engedélyezett.

Nagyobb adagokban azonban ugyanúgy működik, mint az opioidok, rövid életű eufóriát okozva. Az Egyesült Államokban sokan szedik a tianeptint abban a széles körben elterjedt, tévhitben, hogy biztonságos alternatívája az olyan utcai opioidoknak, mint a fentanil vagy a heroin, vagy akár a használatuk visszaszorításának módja. Az olyan közösségi oldalakon, mint a Reddit, heves vita folyik érdemeiről, több mint 5000 ember iratkozott fel a „Quitting Tianeptine” fórumra.

„Jelenleg legalább egy tucat különböző, külföldi gyógyszernek minősülő terméket forgalmaznak nyíltan étrend-kiegészítőként közvetlenül az FDA szeme láttára, anélkül, hogy megállíthatnák az értékesítést”

– mondta Dr. Pieter Cohen, a Harvard Medical School docense. tanulmányozza a kiegészítők szabályozását .
Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .