Leminősítette Franciaországot az S&P Global


Financial Times – A leminősítés jelentős politikai következményekkel járhat Macron számára, de a pénzügyi hatás valószínűleg korlátozott lesz, mint legutóbb az eurózóna válságát követően, nagyjából egy évtizeddel ezelőtt.

Macron már nem büszkélkedhet parlamenti többséggel, így nehezebben tudja elfogadtatni a jogszabályokat vagy a költségvetést, bár a francia alkotmány lehetővé teszi a kormány számára, hogy költségvetési kérdésekben felülírja a törvényhozókat.

A kormány azóta készül leminősítésre, hogy januárban kiderült, miszerint a tavalyi vártnál nagyobb, a GDP 5,5 százaléka volt, szemben a 4,9 százalékos előrejelzéssel. Míg a hiány jellemző egy olyan országban, amely évtizedek óta nem egyensúlyozta ki költségvetését, az eurózóna második legnagyobb gazdasága 2023-ban előre nem látható, 21 milliárd eurós adóbevétel-kiesést szenvedett el.

Az S&P arra figyelmeztet, hogy az adósságráták csak romlani fognak az elkövetkező években, és elérhetetlenné teszik Párizs 2027-es célját a hiány ellenőrzéséreKomment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .