5 migráns vesztette életét Franciaország partjainál


Öt illegális bevándorló életét vesztette vasárnapra virradóra a La Manche-csatornán, amikor megpróbáltak a hideg vízben eljutni egy gumicsónakhoz, hogy azzal a francia oldalról átkeljenek Nagy-Britanniába.

    Ez volt a 2024-es év első halálos balesete – közölték az illetékes francia hatóságok. A tengerészeti prefektúra reggel még négy áldozattól tudott, de később egy ötödik holttestet is találtak a parton. Egy hatodik embert életveszélyes állapotban szállítottak kórházba – olvasható a hatóság közleményében, amely szerint egy ember könnyebben megsérült, és harmincketten túlélték a hajtótörést.
    A tragédia éjjel 1 óra 45 perckor történt. „Az embereknek nehézséget okozott a tengeren elérni a csónakot, amely már a vízben volt” – jelezte a prefektúra.
    A szárazföldi rendfenntartók „jelentették a hajó elindulását és azt, hogy a vízben bajba jutottak az emberek”. Ekkor egy a térségben járőröző vontatóhajó vízre bocsátotta a csónakját, hogy kimentse a bajbajutottakat. A legénység ezt követően azonosította az eszméletlen embereket a 9 fokos vízben – közölte a prefektúra.
    A bajbajutottak többségét a rendőrség a helyszínen összegyűjtötte, és egy hangárba vitte Calais város közelében, amelyet a hideg időjárás miatt a környéken táborozó migránsok rendelkezésére bocsátottak a hatóságok – értesült az AFP francia hírügynökség. A hírügynökségnek a menhely egyik felelőse elmondta: a teljes, gyakran kisgyermekes családok 3 órakor érkeztek meg a hangárba.
    Az észak-franciaországi Boulogne-sur-Mer ügyészsége nem szándékosan elkövetett súlyos emberölés, illegális bevándorlók bűnszövetkezetben történő segítése, valamint bűnszövetkezetben való részvétel gyanújával indított eljárást. A túlélőket tanúként hallgatják meg.
    A prefektúra adatai szerint tavaly 12 illegális bevándorló vesztette életét a La Manche-csatornán, amikor megpróbáltak átjutni a brit partokra. Legutóbb december 15-én ketten, azt megelőzően november 23-án is ketten haltak meg, míg augusztus 12-én hat afgán fulladt a vízbe, mert felborult a hajójuk. Ez volt a
legtöbb emberéletet követelő hajótörés 2021 novembere óta, amikor legalább 27 ember vesztette életét ugyanitt.
    Az észak-franciaországi kikötőváros, Calais több mint harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába átjutni vágyó illegális bevándorlók kiindulópontja. Az illegálisan érkező migránsok elsősorban gumicsónakokon próbálnak átkelni a La Manche-csatornán 2018 óta, amikor a calais-i kikötő és a csatorna alatti alagútba vezető infrastruktúra védelmét megerősítette Franciaország. Korábban elsősorban gépkocsikban és teherautókban elbújva jutottak át a brit határon.
    A brit hatóságok adatai szerint 2023-ban 29 437 ember érkezett az Egyesült Királyságba a La Manche-csatornán csónakokon átkelve, a 2022-es 45 ezres rekordot követően. Az átkelők 20 százaléka afgán állampolgár, őket követik a legnagyobb számban az irániak és a törökök, az eritreaiakat és az irakiakat megelőzve.

  Elhunyt Tordy GézaKomment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .