Az embercsempészek akiket elenged a magyar hatóság


Kik azok az embercsempészek, akik sok pénzt keresnek a menekültek elkeseredettségébõl? Egy titkos nyomozó exkluzív betekintést nyerhetett az üzletükbe – ZDF filmje

Szabadka Szerbiában, a magyar határ közelében: Kinyílik a nagy, barna vaskapu. „Ki vagy te?” – kérdezi gyanakodva egy melegítőnadrágos és pólós férfi. – Tamam, tamam. Gyorsan telefonál, majd beengedi Tamer Bakinert és társát.

A fedett nyomozó, Bakiner hónapok óta kutatja Európa árnyékvilágát, az úti célja egy vendégház volt szerb-magyar határ közelében.

A nyomozás Münchenben kezdődött. Bakiner hónapokat töltött a Bahnhofsviertel kutatásával, és olyan kapcsolatokat létesített, amelyek különböző helyeken segítették a hírét. Ingatlanügynöknek adja ki magát, aki üzleti partnert keres, hogy 60 menekültet csempészhessen Törökországból Németországba.

A cikk és a film lényegi részei közé tartozik, ami a magyar rendőrséget, illetve a határrendészetet veszi célba, a következőként van dokumentálva.

„De ne vigyél magaddal túl sok pénzt. Ez a menekültekre is vonatkozik” – magyarázza. „50 euró és nem több. Ez kell kenőpénzként a határrendészetnek. 50 eurónál több ne legyen nálad. Még a zoknidba is belenéznek. De ha később Magyarországon elkapnak a rendőrök, börtönbe kerülsz. De ezen se aggódj, 800-1000 euróért újra elengednek.”

Elgondolkodtató történet, főleg annak ismeretében, hogy idén sok embercsempészt engedtek el Magyarországon a börtönökből.

Persze az MTI által közölt Rétvári Bence féle változatában röhejes indokkal magyarázták az eseteket.

Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az MTI-vel.

Rétvári Bence kiemelte: Magyarország védi az Európai Unió külső határait. Brüsszel 650 milliárd forinttal, azaz több mint 1,5 milliárd euróval tartozik Magyarországnak, ugyanis ennyit költöttünk 2015 óta határvédelemre.

Ennek a hihetetlenül nagy összegnek eddig mindössze az 1 százalékát térítették meg. Az Európába érkező illegális bevándorlókat a déli határon „mi állítjuk meg, az embercsempészeket mi fogjuk el és tartjuk fogva”.

„A mi határvadászaink és rendőreink állnak a határon télen és nyáron, és erőn felül dolgoznak azért, hogy a magyar és európai családok biztonságban legyenek”

– tette hozzá.

  Már az Orbán Viktor által kitüntetett dr. Erős Pál sem tabu

Az EU nem ad pénzt Magyarországnak sem az embercsempészek fogvatartási költségeire, sem börtönök építésére. Azt viszont elvárják, hogy a határokon elfogott külföldi embercsempészeket hazai börtönökben, a magyar adófizetők pénzéből tartsuk fogva.

A hazai börtönök azonban az elfogott több mint kétezer embercsempész miatt túlzsúfolttá váltak. Magyarországgal szemben korábban eljárásokat indítottak, arra hivatkozva, hogy „embertelenek a körülmények” a túlzsúfoltság miatt.

Úgy fogalmazott,

emlékezetes a „börtönbiznisz”, amelynek során „elsősorban a Soros-hálózathoz köthető ügyvédek több milliárd forintos összértékű kártérítési pereket indítottak korábban a börtönök telítettségére hivatkozva”.

Az embercsempészettel kapcsolatos bűncselekmények miatt fogva tartottak eltartásának éves költsége több milliárd forint. Egy elítélt embercsempész átlagosan csaknem 5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek.

A reintegrációs őrizet kiterjesztésével az elítélt és Magyarországról jogerősen kiutasított embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az ország területét, ám ez nem a büntetés eltörlését jelenti. Amennyiben nem hagyják el az országot, visszakerülnek a börtönbe.

Az intézkedés célja, hogy az embercsempészek büntetésének költségeit ne a magyar adófizetők állják. Az intézkedés 808 fogvatartottat, többségében a Magyarországgal szomszédos államok polgárait érinti.

Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök

– emelte ki Rétvári Bence.



Komment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .