Szabad a pálya. A törökök jóváhagyták Svédország csatlakozási kérelmét


A török parlament külügyi bizottsága jóváhagyta a svéd csatlakozási kérelmet. Mi mikor fogjuk?

Jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozási kérelmét a török parlament külügyi bizottsága, így már csak a törvényhozás jóváhagyása szükséges. Ezzel a korábban el nem kötelezett skandináv ország közelebb került a nyugati katonai szövetséghez.

Törökország – és Magyarország – több mint egy éve halogatja Svédország csatlakozási kérelmének ratifikálását. Ankara azzal vádolta a svéd kormányt, hogy túlságosan engedékeny biztonságát fenyegető csoportokkal, köztük kurd szervezetekkel.

Erdogan elnök a hónap elején újabb feltételül szabta, hogy az amerikai kongresszus jóváhagyja 40 darab F-16-os vadászgép eladását Törökországnak.

Az MSZP véleménye a magyar fél (Fidesz) hozzáállásáról a kérdésben.

Hiába kezdeményezte a Házbizottságon az MSZP a svéd NATO-csatlakozásról szóló szavazás napirendre vételét, a Fidesz erre nemet mondott, a kormánypártok továbbra is mondvacsinált indokokkal halogatják a ratifikációt. Ugyan a Külügyi Bizottság és a külügyminiszter kitart állítása mellett, miszerint nem Magyarország lesz az utolsó, aki megszavazza a csatlakozást, a török parlamentben már elindult a folyamat, éppen ezért itt az ideje, hogy hazánk esetében is pont kerüljön ezen szégyenteljes időszak végére, amit a Fidesz-frakció és a kormány tagjai okoztak

– fogalmazott Tóth Bertalan

Az atv.hu kérdésére Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének sajtóosztálya közölte: 

„Nincs változás a kormánypártok álláspontjában, a magyar parlament szuverén, a saját menetrendje szerint halad.”

Biztos látták a Pimasz úr házhoz megy sorozatot.

Címlapfotó: Tóth Bertalan felszólal a Magyarország Országgyűlés plenáris ülésén 2023. június 13-án Soós Lajos / MTIKomment szekció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .